Dit is waarom creativiteit belangrijk is

Dat sporten gezond is weten we allemaal. Net als dat we allemaal weten dat het nogal wat uitmaakt wat je iedere dag in je mond stopt. Maar wist je dat ook creativiteit bijdraagt aan geluk en gezondheid?

Door regelmatig je creativiteit te stimuleren, zoek je in lastige situaties ook sneller naar slimme oplossingen. Die slimme oplossingen verhogen je efficiëntie in je dagelijkse leven en helpen je om een bepaalde situatie handiger, sneller of beter aan te pakken. En dat vergroot dan weer je geluksgevoel.

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en te maken. We noemen het daarom ook wel ‘scheppend vermogen’. Vaak denken mensen bij creativiteit aan knutselen, schilderen of beeldhouwen. Hoewel dit zeker een uiting van creativiteit is – je maakt immers iets dat er voorheen niet was – is dit absoluut niet de enige vorm van creativiteit.

Creativiteit is namelijk ook out of the box denken. Niet de gebaande paden volgen, maar juist eens van dat pad afwijken. Bedenken dat en hoe het ook anders kan. Daarnaast hebben creatieve mensen vaak een groot inlevingsvermogen. Dat helpt ze om zich te verplaatsen in ander mensen en andere situaties. Door open te staan voor andere ideeën, perspectieven en invalshoeken bedenken ze sneller nieuwe oplossingen en ideeën. 

Creativiteit stimuleren

We willen allemaal wel een flinke dosis creativiteit om slimme oplossingen te bedenken voor lastige situaties. Toch laat creativiteit zich niet afdwingen. Zo kan het maar zo zijn dat je in het heetst van de strijd geen idee hebt, maar even later (onder de douche of ’s nachts in je bed) ineens een Eureka moment ervaart. Niet zo gek. Creativiteit gedijd namelijk het beste als we ruimte in ons hoofd hebben. Maar hoe zorg je voor ruimte in je hoofd? Oftewel: hoe stimuleer je creativiteit?

  • Een goede nachtrust. Tijdens je slaap verwerken je hersenen alle informatie die je die dag ervoor hebt opgeslagen. Ze ruimen alle informatie netjes op, zodat er letterlijk ruimte ontstaat om creatieve oplossingen te bedenken. Niet voor niets zeggen we bij een ingewikkeld vraagstuk dat we er ‘een nachtje over moeten slapen’.
  • Lummel erop los. Je hoeft niet per sé te wachten tot het donker is: ook overdag kun je jouw creativiteit stimuleren. Het enige wat je hoeft te doen is.. niets doen! Zoals we al zeiden heeft creativiteit de ruimte nodig. Een piekerend hoofd vol zorgen en to do lijstjes zorgt ervoor dat je juist minder creatief wordt. Dus ga maar eens een tijdje lummelen en gun jezelf de tijd om te dagdromen. Je merkt vanzelf wat het met je doet.
  • Doe eens niet normaal. Wij mensen zijn ontzettende gewoontedieren. Maar die voorspelbaarheid is weinig inspirerend voor ons brein. Door het eens op een andere manier te doen, geef je jouw brein nieuwe informatie. Denk bijvoorbeeld aan een andere werkplek, een andere dagroutine of een andere route naar je werk. Veel gekker hoef je het niet te maken om jouw creativiteit een boost te geven.

Creativiteit en gezondheid

Zoals gezegd gaat creativiteit over het creëren van iets nieuws. Creativiteit is dan ook super handig voor het bedenken van een slimme oplossing in een lastige situatie. Maar wist je dat het ook bevorderlijk is voor onze gezondheid? Door creatief bezig te zijn, ontneem je jouw brein de mogelijkheid om te piekeren. Alle aandacht gaat naar het creëren en dat zorgt ervoor dat je stressniveau omlaag gaat.

En net als dat je jouw lijf regelmatig in beweging moet brengen om gezond ouder te worden, geldt dat ook voor je brein. Creativiteit houdt je brein in beweging en dus gezond. Daarmee verklein je de kans op vergeetachtigheid.

Een ander voordeel van creativiteit is dat het je zelfvertrouwen een boost geeft. Want hoe leuk is het als jij iets slims en nieuws bedenkt? Het geeft je voldoening en ook dat is een belangrijke voorwaarde voor een gezond en gelukkig leven.

Kortom; ga eens wat vaker lummelen, dagdromen en slapen. Het bevordert je creativiteit en helpt je om tot slimme oplossingen te komen. En dat scheelt je dan weer heel wat nachtelijke uurtjes piekeren. Zo komt creativiteit je nachtrust ook nog eens ten goede.

Creativity is just connecting things.

Steve Jobs