Hoe ontstaat hoofdpijn?

Of je nu last hebt van de doffe, zeurende variant of van slopende migraineaanvallen: hoofdpijn kan een behoorlijke invloed hebben op je leven. Helaas hebben veel mensen er last van. Wist je dat hoofdpijn een van de meest voorkomende gezondheidsklachten ter wereld is? Maar hoe ontstaat hoofdpijn nu eigenlijk? En wat is de invloed van je nek en wervelkolom?

Disfunctie in de nek of wervelkolom

Hoofdpijn is een complexe aandoening waarvoor verschillende oorzaken en triggers kunnen zijn. Toch zien onze chiropractoren vaak dat hoofdpijn het gevolg is van een disfunctie in de nek of verstoring in de wervelkolom.

Hoe dat werkt? Als je een verstoringen in je nek of wervelkolom hebt, wordt de verkeerde informatie naar je hersenen gestuurd. Dit kan leiden tot een overstimulatie van de spieren en bloedvaten in je nek, schouders, schedel, kaak en/of andere delen van de wervelkolom. Dat kan vervolgens weer leiden tot spanning, spierspanning en ontstekingsreacties in deze gebieden. En dat kan weer leiden tot beknelde zenuwen en verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor zenuwsignalen, die normaal gesproken een gezonde balans en coördinatie in het lichaam handhaven, verstoord wordt. Dit hele proces leidt uiteindelijk tot pijn en spanning in je hoofd. Op het moment dat je pijn ervaart, is er dus al behoorlijk wat aan vooraf gegaan. En hoewel het kan zijn dat je jaren klachtenvrij was, is de kans groot dat je al wel een hele tijd met een disfunctie rondliep.

Hoe ontstaan disfuncties?

Kortom; een verstoring in je nek of wervelkolom kan op de lange termijn grote gevolgen hebben. Maar waar komen disfuncties nu eigenlijk vandaan? Hoe ontstaat zoiets? Onze chiropractor Zoë legt uit: “Dat kan van alles zijn. Het kan zijn dat je als kind gevallen bent, ziek bent geweest, stress hebt gehad of een geboortetrauma hebt. Daar komt bij dat we gemiddeld veel te veel tijd zittend achter een scherm doorbrengen of met ons hoofd gebogen over een smartphone. Daardoor krijgt ons lichaam niet de kans om op een optimale manier te functioneren, waardoor de disfunctie alleen maar erger wordt. Dat heeft desastreuse gevolgen voor (onder andere) onze houding. Zo verandert een voorovergebogen hoofdhouding niet alleen onze wervelkolom, maar ook de wijze waarop we onze omgeving waarnemen en ons eraan aanpassen.”

De meerwaarde van chiropractie

Onze chiropractoren Camaron en Zoë zijn gespecialiseerd in posturale neurologie. Door de verstoringen in de nek en wervelkolom aan te pakken met behulp van chiropractische technieken, herstellen ze de normale functie van het zenuwstelsel en de bloedtoevoer naar de hersenen. Daardoor kan de frequentie, intensiteit en duur van hoofdpijnklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Tijdens een behandeling focussen ze niet alleen op het verlichten van je pijn, maar verbeteren ze ook je houding, geven ze tips over een gezonde leefstijl en verbeteren ze daarmee de kwaliteit van je gezondheid.

Heb jij veel last van hoofdpijn en wil je daar graag wat aan doen? Plan een afspraak in met één van onze chiropractoren.