Waarom werk bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven. 

Werk levert een belangrijke bijdrage aan zowel je fysieke als mentale gezondheid. Primair zorgt het er natuurlijk voor dat je in je levensonderhoud kunt voorzien. Maar werk doet meer. Het zorgt voor betekenis en draagt bij aan je persoonlijke en professionele groei. Mits je werk doet dat bij je past en waar je energie van krijgt. En ook de balans tussen werk en privé is er één om in de gaten te houden. In dit blog bespreken we de invloed van werk op je gezondheid en geluk. Merk je dat veel van de voordelen niet voor jou gelden? Dan is het tijd om je werksituatie eens onder de loep te nemen.

Financiele zekerheid

Van onze dagelijkse boodschappen tot die stoere spijkerbroek en van een dagje uit tot een heerlijke strandvakantie: primair zorgt werk natuurlijk voor een inkomen waarmee je in je levensonderhoud kunt voorzien. Kun je niet in je levensonderhoud voorzien, dan zorgt dat voor financiële stress. En dat kan een enorme impact hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Heb je een stabiel inkomen en is er financiële rust, dan is er ook ruimte om je te richten op (het verbeteren van) je gezondheid en geluk. Tegelijkertijd levert werk natuurlijk veel meer op dan een (goed) gevulde bankrekening. Sterker nog: het draagt in belangrijke mate bij aan je fysieke én mentale gezondheid.

Sociale verbinding

Even een praatje maken bij het koffieapparaat, samen met een collega werken aan een project of een klant blij maken; werk heeft ook een sociale kant. Dit sociale aspect van werk kan zorgen voor een gevoel van verbondenheid. Zit je even niet zo lekker in je vel dan is de kans groot dat je collega met wie je dagelijks werkt dat al gauw opmerkt. Als collega’s deel je veel met elkaar; de goede en de minder goede dingen. Die sociale steun heeft een grote invloed op jouw geluksgevoel.

Zingeving en voldoening

Hoewel iedereen ander werk doet, zorgt werk bij bijna iedereen voor structuur en routine. En daar varen we goed bij. Bovendien geeft werk ons een reden om iedere dag op tijd op te staan. Het biedt je de mogelijkheid bij te dragen aan iets dat groter is dan jezelf; een gemeenschappelijk doel om naartoe te werken. Je betekent iets voor de mensen om je heen en dat geeft je een goed gevoel. Die vorm van zingeving is van groot belang om lekker in je vel te zitten. 

Persoonlijke ontwikkeling

Daarnaast zorgt werk er ook voor dat je jezelf ontwikkelt, zowel op persoonlijk als op professionele vlak. Als je goed in je werk bent en trots bent op wat je hebt bereikt, dan vergroot dat je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. En dat is dan weer een belangrijke voorspeller van een positief zelfbeeld en tevredenheid met je leven.
Bovendien helpt werk ons om te groeien. In een uitdagende baan ontwikkel je nieuwe vaardigheden en dat vergroot op zijn beurt je zelfvertrouwen.

Identiteit en status

Hoe stel jij jezelf voor aan mensen die jou niet kennen? De kans is groot dat je iets vertelt over wat je in het dagelijks leven doet. En dat is niet zo gek. Wat we dagelijks doen kan een belangrijk onderdeel worden van onze identiteit en hoe we onszelf definiëren. Daar is niets mis mee, tenzij het te ver doorslaat en je niet meer goed weet wie je bent zónder je werk. In dat geval ben je jezelf iets teveel gaan identificeren met je werk. Daar merk je niet veel van als alles goed gaat, maar als dat werk om wat voor reden dan ook wegvalt, dan heeft dit een grote impact op jouw gezondheid en geluk.

Daarnaast geeft werk ook nog een bepaalde vorm van status; het beïnvloedt het beeld dat anderen van jou hebben, maar ook het beeld dat jij hebt van een ander.  

Verschillende vormen van werk

Bij werk denken we al gauw aan betaalde arbeid. Toch kan werk ook iets anders inhouden. Denk aan mantelzorg, vrijwilligerswerk of bestuurswerk. Ook dan kun je bovengenoemde positieve voordelen ervaren.

Maar betekent dit dat je móet werken om gezond en gelukkig te zijn? Zeker niet. Want als je niet kunt werken of met pensioen bent, dan is het niet zo dat je per definitie een stuk ongelukkiger bent of ontevreden met je leven. Persoonlijke omstandigheden en ervaringen, maar ook de waarde die je toekent aan werk en carrière, bepalen in belangrijke mate de invloed ervan op je welbevinden. Bovendien kun je zingeving en voldoening, sociale verbinding en persoonlijke ontwikkeling ook uit andere activiteiten halen. Maar voor het gros van de mensen geldt dat het hebben van leuk en zinvol werk bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven.

Vind je jouw werk niet (meer) leuk of merk je dat de voordelen in dit artikel niet voor jou gelden? Dan is het tijd om werk van je werk te maken. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Onze coaches helpen je graag in jouw zoektocht.