Jouw mentale gezondheid en financiële gezondheid gaan hand in hand. Zit je lekker in je vel, dan ben je scherper en presteer je beter. Je maakt weloverwogen keuzes en denkt goed na voordat je geld uitgeeft. Dat heeft logischerwijs een positieve effect op je bankrekening. De kans dat je ondoordacht geld uitgeeft is namelijk kleiner. Ook is de kans groter dat je op je werk goed presteert. Dat vergroot de kans op promotie of tevreden klanten en je krijgt meer gedaan in minder tijd.

Vicieuze cirkel

Andersom geldt helaas ook dat een verminderde gezondheid kan zorgen voor financiële problemen. En die financiële problemen hebben, je raadt het al, een negatieve uitwerking op je gezondheid. Als je niet lekker in je vel zit of zelfs ziek bent, dan kun je je minder goed concentreren. Je bent futloos, je geheugen laat je in de steek en/of je hebt moeite om dingen te onthouden. Cruciale vaardigheden die een belangrijke rol spelen bij het op orde krijgen van je financiën. En financiële stress zorgt vaak voor (nog meer) gezondheidsproblemen. Kortom; een vicieuze cirkel, waarbij je natuurlijk liever in de opwaartse spiraal zit, dan in de neerwaartse. Maar hoe doorbreek je een neerwaartse spiraal?

Erken je financiële zorgen

Het allerbelangrijkste is dat je erkent dat je financiële zorgen hebt. Vaak stoppen mensen het probleem weg, door brieven niet te openen of door geen aandacht aan het probleem te besteden. Maar door je kop in het zand te steken, wordt het probleem natuurlijk alleen maar groter. Door te erkennen dat het financieel niet zo lekker gaat, kun je jezelf namelijk activeren om er iets aan te doen.

Maar… wat kun je dan doen?

Laten we eerlijk zijn: met erkennen alleen ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt niet ineens meer energie (sterker nog; het probleem erkennen kan je ook nog angstiger maken) en je hebt ook niet direct de mentale ruimte om het probleem aan te pakken. Hoe zorg je er dan voor dat je weer een gezonde financiële gezondheid krijgt?

Leef gezond

Een gezonde levensstijl helpt je om zowel fysiek en mentaal beter in je vel te zitten. Slaap, eet gezond en beweeg iedere dag minstens een uur. Het maakt je scherper en zorgt voor meer ruimte in je hoofd. En die ruimte heb je nodig om oplossingen te verzinnen voor problemen.

Praat erover en vraag om hulp

Ook door je financiële zorgen van je af te praten, creëer je ruimte in je hoofd. Het lucht niet alleen op, maar het is ook fijn om te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Een vriend, familielid, kennis of  buurman; het is belangrijk om mensen in je directe omgeving op de hoogte te brengen van jouw zorgen. Ze kunnen je een beetje in de gaten houden en je bovendien op weg helpen met tips en adviezen. Daarnaast is het goed om te weten dat er bij financiële belemmeringen ook altijd deskundigen zijn die je kunnen helpen.

Neem rust

In stressvolle situaties voelt het nogal tegenstrijdig om rust te nemen. Toch is dat juist wat we nodig hebben als we ons even geen raad weten. Dat kan door mediteren, maar ook door een boswandeling te maken of naar muziek te luisteren. Kies datgeen wat jouw helpt om piekerende gedachten los te laten. Door rust en stilte in je hoofd te creëren, zorg je voor overzicht. Het helpt om je niet te laten meeslepen door gedachten aan alles wat mis kan gaan. Dat is immers verspilde energie, die je beter kunt benutten om het probleem op te lossen.

Financiële gezondheid

Binnen Gezondheidsgilde besteden we aandacht aan het totaalplaatje van jouw gezondheid. Jouw financiële situatie hoort daar ook bij. Heb je zorgen bespreek die dan met jouw trainer. We kunnen je ondersteunen om je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren en als het nodig is, brengen we je in contact met een financieel deskundige.

Wil je meer inspiratie over hoe je jouw financiële gezondheid op peil houdt? Volg ons via social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor tips en adviezen voor een goede (financiële) gezondheid.