Dat geld niet gelukkig maakt is algemeen bekend (al speelt het wel een rol in de zoektocht naar balans). Maar wat zorgt dan wel voor een lang en gelukkig leven? Volgens onderzoek heeft het gezelschap waarmee je je omringt een enorme impact op je gezondheid en geluk. Of het nou gaat om familiebanden, vriendschappen, romantische relaties of zakelijke contacten: mensen met goede relaties zijn niet alleen gelukkiger, ook hun levensverwachting is hoger. Gezondheidsgilde legt uit hoe dat zit.

De kracht van relaties

Volgens het CBS bestaat er een samenhang tussen relaties en geluk. Nederlanders met een partner voelen zich over het algemeen gelukkiger dan mensen zonder partner. Daarnaast is de frequentie waarmee mensen contact hebben met hun vrienden van grote invloed op het ervaren van geluksgevoelens. Een onderzoek door GGD Noord- en Oost-Gelderland toont aan dat de langstlevende mensen een grote en gezonde sociale kring hebben. Kortom, relaties hebben een positieve invloed op je algehele welbevinden.

Gezondheidsvoordelen van sterke relaties

Dat het de moeite waard is om tijd en energie te steken in je sociale kring, blijkt uit de vele gezondheidsvoordelen:

  • Stressvermindering. Als je goede vrienden en kennissen hebt, ervaar je minder stress en kun je beter met tegenslagen omgaan. De steun en het begrip van je naasten helpt je door moeilijke tijden heen.  
  • Welzijn. Sterke relaties dragen bij aan een verbeterd welzijn. Je verwerkt emoties beter doordat je er (waarschijnlijk) meer over praat. Ook dragen relaties bij aan je zelfvertrouwen en ervaar je minder gevoelens van depressie en angst. 
  • Fysieke gezondheid. Veel sociale steun heeft ook een positieve invloed op je fysieke gezondheid. Mensen met een sterk sociaal netwerk hebben een verhoogde weerstand en een lagere kans op hart- en vaatziekten.
  • Levensverwachting. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een grote sociale kring een langere levensverwachting hebben dan mensen die dat niet hebben. Dit heeft grotendeels te maken met de verminderde stress die zij ervaren.  
  • Persoonlijke groei. Relaties kunnen ook bijdragen aan persoonlijke groei. Zo helpen ze je bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, kom je in aanraking met verschillende perspectieven en denkwijzen en versterken ze je persoonlijkheid.  

Zo vergroot je jouw sociale netwerk

Kortom, relaties hebben een grote invloed op onze gezondheid en geluk. Het is dan ook belangrijk om te investeren in een sterke sociale kring. Dat kan op persoonlijk vlak, maar ook in je werk. Nieuwe mensen leren kennen hoeft niet moeilijk te zijn. Stel bijvoorbeeld eens voor om koffie te drinken met je buurman of buurvrouw, ga vrijwilligerswerk doen of sluit je aan bij onze small group trainingen. Hoewel dit voor sommige mensen op voorhand best spannend lijkt, valt het negen van de tien keer heel erg mee. Bij Gezondheidsgilde borgen we sowieso een veilige omgeving waar jij helemaal jezelf kunt zijn.