We hebben allemaal wel eens dagen waarop we ons moe voelen en weinig energie hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar wist je dat verkeerde voeding negen van de tien keer de boosdoener is? Er bestaat namelijk een sterke relatie tussen onze darmen en ons energieniveau. Een verstoring van de darmflora kan leiden tot een disbalans in onze energiehuishouding, vermoeidheid en een verminderde weerstand. Gezondheidsgilde legt uit hoe dat precies zit.

Voedingsstoffen

‘Het lichaam is een complex apparaat met een bepaalde gebruiksaanwijzing’, vertelt Suzanne Wit, orthomoleculair therapeut in opleiding bij Gezondheidsgilde. ‘We gaan zuinig om met onze spullen, geven onze auto een periodieke beurt en gooien er de juiste benzine in. Raar genoeg doen we dat niet altijd bij ons lichaam.’ Ze legt uit: ‘Verkeerde voedingsstoffen verstoren bepaalde processen in het lichaam. Als je ongezond eet voed je je vermoeidheid dus als het ware.’

Het belang van een gezonde darmflora

In onze darmen bevinden zich miljoenen bacteriën. Samen vormen ze de darmflora. Goede bacteriën breken voedsel af en zetten het om naar belangrijke voedingsstoffen. Een teveel aan slechte bacteriën werkt dit proces echter tegen en leidt tot minder energie, vermoeidheid en een lagere weerstand. Slechte bacteriën zijn gek op suikers. Hierdoor worden ze gevoed en kunnen ze groeien. Om te voorkomen dat slechte bacteriën de overhand krijgen is het dus belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding bestaat uit macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten; en micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die onze darmen in grote hoeveelheden nodig hebben om energie te produceren. Micronutriënten zijn voedingsstoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren. In tegenstelling tot macronutriënten, leveren micronutriënten geen energie maar spelen ze wel een cruciale rol bij de regulering van verschillende processen in het lichaam.

Een balans vinden

Uiteindelijk gaat het, met een uitzondering daargelaten, om de balans tussen de hoeveelheid energie die je verbruikt en de hoeveelheid energie die je op een dag tot je neemt. ‘Eet je een grote salade met zalm, noten, avocado en olijfolie, dan is ieder ingrediënt gezond. De vraag is echter of de hoeveelheid, en daarom het totaal aan calorieën voor de rest van de dag, niet te veel is,’ onthult Suzanne. Ze vult aan: ‘Als we te veel eten, kan ons lichaam overladen raken met voedingsstoffen en energie, wat weer leidt tot een vertraging van onze stofwisseling en vermoeidheid’.

Kortom, de invloed van voeding op onze energie is groot. Om ons lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid energie en voedingstoffen, is het noodzakelijk om een evenwichtig dieet te volgen. Bovendien kan regelmatig bewegen, voldoende ontspanning en slaap ook bijdragen aan een gezonde en energieke levensstijl. Is jouw balans verstoord? Onze specialisten ondersteunen, motiveren en inspireren jou om de balans in jouw leven te herstellen. Een gezond en gelukkig leven is dichterbij dan je denkt!